Edom újraértékelése

Szük Bendegúz L.
2005.02.21 - 2008.11.10 v.1.2

Thomas Levy, az UCSD egyetem régészeti professzorának vezetése alatt 2002-ben egy nemzetközi kutatócsoport végzett jelentős ásatásokat Khirat en-Nahas területén, jelentették be 2005 február 17-én.

A korábbi régészeti felfogás szerint Edom nem létezhetett Kre. VIII. század előtt, mivel semmilyen fizikai bizonyíték nem utalt rá. Ez a felfogás ellenkezett a Bibliával, hiszen 1.Mózes 36-ban már találkozunk Edommal, valamint később láthatjuk, hogy Izrael és Edom között milyen harcok voltak Izrael nagy királyai idejében (Kr.e. X.-XI. sz.). 1Mózes 36-ban és 1Krónika 1-ben részletes történelmi feljegyzéseket olvashatunk Edom uralkodóiról, ahol már sokkal hamarabb létezett királyság, mint Izraelben. Copyright: Szük Bendegúz L.

A most bejelentett ásatások során számos bizonyítékát találták annak, hogy Edom már a Kr.e. XII. században virágzó ország lehetett. Kr.e. XII-XI. századból a rézműves ipar maradványait sikerült felfedezni, valamint erődítmények nyomait és további 100 épületet találtak. Az egyiptomi 19-20. dinasztiából (Kr.e. 1295- 1069) is előkerültek fém tárgyak, és valószínűsíthetően izraeli agyagedények is. A kutatók szerint a látottak fejlett társadalomra, valószínüleg királyságra utalnak és a Bibliában leírt jelentőséggel bírtak, Izraellel való történelmi kapcsolat valószínűsíthető. Eredményeiket a brit Antiquity folyóiratban tették közé.Copyright: Szük Bendegúz L.

A bibliai leírást széleskörben és bátran megkérdőjelezték, úgy mint Israel Finkelstein a Tel Aviv egyertemről, aki a "Biblia és Régészet" (2001) könyvében bátran kijelenti, hogy "nem voltak igazi királyok és nem volt királyság Edomban", mivel "a VIII. század előtt hiányoznak a nagy települések és erődítmények". William G. Dever az Arizónai Egyetem kutatója 2003-as tanulmányában Edomot mint nomád, törzsi közösséget írt le. Ezek a kutatók figyelmen kívül hagyták azt a régészeti ökölszabályt, miszerint "ha valamire nem létezik bizonyíték az nem bizonyíték, hogy az a valami nem létezett". Ezt az igazságot a Biblia kritikusai már számtalanszor elszenvedték, hiszen több tucat alkalommal kiderült az elmúlt két évszázad régészeti felfedezései során, hogy a Biblia messzemenőleg pontos volt.

Copyright: Szük Bendegúz L.

A Biblia nem vallásos mese, hanem történelmileg hiteles dokumentum, amely gyakran események pontos helyét, idejét, szereplőit is feljegyzi. De miért van az, hogy tekintélyes kutatók a régészeti alapelveket félredobva is erőteljes, de szubjektív kijelentéseket tesznek a Bibliával szemben? Ez nyilvánvalóan a Biblia és Isten ellenes ideológia miatt van. De a Biblia idővel mindenben igaznak bizonyul...


Kapcsolódó anyagok

  1. Controversial Dates Of Biblical Edom Reassessed In Results From New Archeological Research - University of California, San Diego
  2. Carbon dating backs Bible on Edom - South Bend Tribune
Vissza a nyitóoldalra