Ezékiás király pecsétje

Szük Bendegúz L. 2016.01.-2017.01.05., v2

2015. december első napjaiban látott napvilágot az a bejelentés, hogy Ezékiás király egy agyag pecsétjét találták meg egy jeruzsálemi ásatáson, ezzel is hitelesítve a bibliai király létét és ezzel a Biblia beszámolóját. Ezeket a kis korong alakú pecséteket hivatalos iratok lezárására használták, amely az irat eredetiségét is jelölte.

Több hírforrás azonban félreértette a hír jelentőségét. Ugyanis nem ez az első ilyen ismert pecsét. A műkincs piacon már több ilyen pecsét is megjelent az elmúlt évtizedekben, ugyanakkor mivel ezek egyike sem szakértői ásatáson került elő, emiatt eredetiségük kétségbe vonható volt. Ugyanakkor az új feltárással a korábbról ismert tárgyak hitelessége és ezzel értéke is megnőtt.


A kép a jeruzsálemi Izraeli Múzeumban készült 2016. novemberében Ezékiás egyik pecsétjéről.
(készítette: Szük Bendegúz L. - copyright!)

A pecsétet az Ophel ásatáson találták. A héber (és angol) Bibliában II. Krónika 27:3-ban is említett, a jeruzsálemi egykori templom és Dávid városa között elhelyezkedő terület, ahol a falon Jótám sokat épített. Ophel már számos nagy volumenű feltárást megélt a XIX. Század derekától kezdve, ugyanakkor Eilat Mazar vezetésével 2009 és 2013 újabb eredményes ásatásokat végeztek. A feltárások során egy ókori szemétdombot is átvizsgáltak, ahol több más agyagpecsét mellett ezt is találták. Mazar nagyapja maga is jelentős régész volt, aki az 1970-es végzett ásatásokat ezen a helyszínen. Az ásatások során feltártak 36 arany pénzérmét, valamint arany ékszereket, amelyeket együttesen az Ophel kincsének neveztek el. A pecséten az “Ezékiás király, Akház fia, Júda királyának tulajdona” felirat látható csakúgy, mint a korábban ismertté vált pecséteken. A kb. 1 cm átmérőjű pecsét közepén egy két szárnyú Nap szimbólum díszeleg, mellette ankh szimbólummal (az egyiptomi “élet” jele”). A korábbi pecséteken még a szárnyas szkarabeusz szimbólum található, amely egész közel-keleten a hatalom és az uralkodás szimbóluma volt. Ugyanakkor későbbiekben Ezékiás áttért a Nap szimbólum használatára, amely Isten védelmét jelentette. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre kellő mennyiségű adat, hogy ezt a változtatást valamilyen eseményhez kössük, ugyanakkor a Bibliából tudjuk, hogy Ezékiás halálos beteg lett, azonban Istenhez könyörgött, aki könyörült rajta és 15 évvel meghosszabbította életét. Egy ilyen esemény is kiválthatta a királyi pecsét megváltoztatását.


A kép a jeruzsálemi Izraeli Múzeumban készült 2016. novemberében Ezékiás egyik pecsétjéről.
(készítette: Szük Bendegúz L. - copyright!)

Talán többekben felmerül a kérdés, hogy Júda uralkodójának pecsétjén miért voltak egyiptomi szimbólumok? Ezékiás király egy jó király volt, aki Istent kereste. Természetesen ő is követett el hibákat, mint mindenki más is. Ezek a szimbólumok azonban az ő korában és környezetében jól ismertek és értelmezhetőek voltak. Ez nem jelenti azt, hogy bármiféle bálványimádás lett volna a szívében.

Képek és további információk az alábbi linkeken találhatók:

  1. Az ATV magyar nyelvű híradása
  2. A Biblical Archaeology híre, Ezékiás királyhoz kapcsolódó további leletekkel
  3. BBC News híradása
A Biblia Ezékiáshoz kapcsolódó részei:
  • II. Királyok 18-20.
  • II. Krónika 29-32.
  • Ésaiás 36-39.

Vissza