A Weld Blundell hasáb

Szük Bendegúz L. 2009., v1

1922-ben Herbert Weld Blundell és csapata az ókori Mezopotánia területén, Larsza ókori város romjai közt végzett kutatómunkát. Itt találta meg a nevéről elnevezett mindössze 20 cm magas, 9 cm-es élhosszúságú négyzet alapú kőhasábot, amelyen ékírásos szöveg látható. A hasáb közepén egy átmenő furat van, amely lehetővé tette, hogy egy rúdon körbeforgatható legyen. A fordítás után kiderült, hogy a szöveg Mezopotámia uralkodóinak névsora egészen a kezdetektől a hasáb készítéséig, kb. Kr.e 1800-ig, vagyis hozzávetőlegesen Ábrahám koráig. A hasábot megtalálása óta az Oxfordi Egyetem Ashmolean Múzeuma őrzi más Weld Blundell által talált tárgyak között. De miért is olyan érdekes ez a kis agyagkő, amelyről Magyarországon még csak nagyon kevesen hallottak? A választ a múzeum honlapján találhatjuk [1]:
  • A lista az Özönvíz előtti királyokkal kezdődik (a tábla le is írja, hogy melyik király idejében jött az Özönvíz)
  • A Biblia 1Mózes könyvének első fejezeteinek történései párhuzamosak a sumér királylista ezen szakaszával.
  • Nem csak a bibliai Özönvíz történettel vonható párhuzam, hanem 1Mózes 5. és 11. fejezetének nemzetségtáblázataival is.
  • A Bibliában megadott Özönvíz előtti hosszú életkorok, majd az Özönvíz után az életkorok folyamatos csökkenése összehasonlítható a hasábon leírt uralkodási korokkal.
A hasáb szerint tíz hosszúéletű király uralkodott az Özönvíz előtt és ezzel egy jelentősebb Biblián kívüli és kézzel fogható bizonyítéka Mózes első könyvének történelmi hátteréről.

[1] http://www.ashmolean.org/ash/faqs/q001/q001006.php

Vissza