A legkorábbi barlangfestmények

Szük Bendegúz L.
2014.10.22 - 2015.02.22

Az alábbiakban az eredeti cikk kiragadott részletei és egyik képe látható. A teljes cikk a Biblia, történelem, tudomány füzetsorozat 1. részében olvasható!

"Megdőlt a jelenleg ismert legrégebbi barlangi ábrázolások korának rekordja, ugyanakkor valami nem változott: a primitív természeti embereknek gondolt őseink kifinomult, helyenként modern művészi színvonalú képeket készítettek."

"A legkorábbi kézlenyomatokat legalább 39 900 évesnek tekintik, míg a legkorábbi állatábrázolás, amely az Indonéziában ma is őshonos, a disznófélék családjába tartozó babirussza (“szarvas-disznó”) ábrázolása a feltételezések szerint legalább 35 400 éves."

"Bruce Beasley amerikai szobrász szerint a rajzok jelentős része rajzszénnel készült finoman árnyalt alkotás, a fal számos részét számottevő munkával előkészítették, a felületet jelentősen finomították, amely lehetővé tette kifinomultabb vonalak húzását, javítását; az alkotás egy részén jól látható, ahogy a művész az ujját használta árnyalások, árnyalatok létrehozásához. Az alkotás kompozíciója összetettebb, mint bármely más barlangi rajzon, valamint a tér mélységének ábrázolásába is több energiát fektetett, amelyet állatok szándékos átlapolásával, valamint méretcsökkentéssel ért el. A barlang látogatói az alkotás valódi, lehengerlő művészi hatásáról tesznek tanúbizonyságot."

"Ezek a barlangrajzok saját elmondásuk szerint is alapvetően megkérdőjeleznek mindent, amelyet az evolucionisták a korai emberi társadalmakról, fejlettségükről, művészetükről elképzeltek."

Hivatkozások a füzetben:

  1. David Cyranoski, World's oldest art found in Indonesian cave, 08 October 2014, Nature News
  2. Pike AW, U-series dating of Paleolithic art in 11 caves in Spain, 15 June 2012, Science
  3. A Chauvet-barlang oldala a Francia Kultúrális Minisztérium honlapján.
A füzetben nem található további hivatkozások érdeklődőknek: A témakörhöz kapcsolódó újdonságok a Biblia, történelem, tudomány 1. részének megjelenése óta: