Az Ió, a Jupiter aktív holdja

Szük Bendegúz L.
2014.november

Az alábbiakban az eredeti cikk kiragadott részletei és egyik képe látható. A teljes cikk a Biblia, történelem, tudomány füzetsorozat 1. részében olvasható!

"Naprendszerünk legnagyobb bolygójának, az óriási Jupiternek négy legnagyobb holdját Galilei-holdaknak nevezzük. Közülük a Jupiterhez legközelebb keringő az Ió. A hold vulkanikusságáról, aktív felszínéről vált ismertté és amint egyre több kutatási anyag, megfigyelés lát napvilágot, annál inkább nyilvánvalóvá válik, hogy evolucionista kereteken belül nem magyarázható az Ió aktivitása."

"Azonban Tilman Spohn neves német bolygókutató az 1990-es évek elején számos helyen publikálta számításait, miszerint az Ió az addigi megfigyelések által számított hőkibocsátása (1014 W) legalább tízszerese az árapályfűtés által előállított energiánál [3]. Vagyis a természetes jelenségek az égitest hőkibocsátásának legfeljebb 10%-áért felelősek és a hiányzó energia sehol nem található."

"2014 augusztusában közzétett felvételek és mérések az Ió aktivitásának mértékét újabb dimenziókba helyezi.A felvételek 2013 augusztusában készültek egy két hetes időszakban [8]! Imke de Pater, a Kaliforniai Egyetem csillagász professzora a következő mondatokkal fejezte ki a látottakat: “Általában egy-két évente egy nagy kitörést várunk, ráadásul nem is ennyire fényeseket. Itt most három rendkívül fényes kitörést láthattunk, amelyek arra engednek következtetni, hogy ha gyakrabban néznénk, akkor sokkal többet láthatnánk az Ión.” A cikk finoman kifejezi, hogy az Ió felszínét viszonylag ritkán figyeli meg megfelelő méretű és detektorokkal ellátott teleszkóp."

Kép:

Az aktív Ió, háttérben a Jupiterrel a New Horizons űrszonda fényképén.(fotó: NASA/ Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Southwest Research Institute/ Goddard Space Flight Center)

Hivatkozások a füzetben:

  1. Maggie McKee, Planetary science: Caught in the act, Nature 493, 592–596 (31 January 2013); doi:10.1038/493592a,
  2. Rosaly M.C Lopes et al., Lava lakes on Io: observations of Io's volcanic activity from Galileo NIMS during the 2001 fly-bys , Icarus Volume 169, Issue 1, May 2004, Pages 140–174
  3. Például: J. Thanh Van Tran, Ludwik Marian Celnikier, Planetary systems - The long view, 142. oldal, Atlantica Séguier Frontières
  4. JUPITER'S VOLCANIC MOON IO: STRANGE SHAPES IN A SIZZLING WORLD, October 26, 2000 JPL, CalTech, NASA
  5. Adam Hadhazy, The Greatest Mysteries of Jupiter's Moons, July 25, 2011, LiveScience
  6. Mapping volcanic heat on Jupiter's moon Io, June 10, 2012, NASA/JPL, Science Daily
  7. Scientists to Io: Your Volcanoes Are in the Wrong Place, April 4, 2013, NASA News
  8. A Hellacious Two Weeks on Jupiter's Moon Io, AUGUST 4, 2014, JPL/NASA News