Egy alapvető egyetemes állandó nem is állandó?

Szük Bendegúz L., 2010.okt.11.

Fizikai világunkban az állandóknak különleges szerepe van. Az állandók értékei szablyák meg, hogy világunk alapkövei pl. az elemi részecskék, kölcsönhatások hogyan viselkednek. Az állandókról úgy gondoljuk, hogy az egész világegyetemben mindenkor ugyanazon értékkel rendelkeznek, vagyis térben és időben is állandóak. Az egyik ilyen alapvető és rendkívül fontos állandó az ún. finomszerkezeti állandó. Ez az állandó az elemi részecskék világában számos helyen előjön pl. az elektron-foton kölcsönhatást határozza meg. Már korábban is felmerült annak lehetősége, hogy ez az állandó időben változó lehet, csak úgy mint más alapvető állandók, most viszont minden adat arra mutat, hogy ez az állandó térben változó. A New Scientist 2010. szept. 8-i cikkét az Sg.hu magyar nyelvű informatikai és tudományos hírportál is átvette, ezért a magyarul közzétett anyagokból szemezgetnék:

"Új bizonyítékok arra utalnak, hogy a világegyetem egy olyan szegletében élünk, ami "pont megfelelő" a létünkhöz."

"A Föld nagyjából az alfa szélsőségeinek közepén helyezkedik el. Ha az eredmények helytállók, megmagyaráznák, miért van az alfának egy látszólag finomra hangolt értéke, ami esetünkben lehetővé teszi a kémia, ezzel együtt pedig az élet kialakulását. Ha például 4 százalékkal megnövelnénk az alfát, akkor a csillagok nem lennének képesek a széntermelésére, lehetetlenné téve biokémiánkat."

Vagyis az állandó értéke sok más állandóval együtt finoman hangolt a világegyetem ezen pontján ahhoz, hogy egy élettér jöjjön létre értelmes lények számára.
A cikk még egy rendkívülit állít:

"A csapat által az égbolt különböző pontjairól érkező fényeken elvégzett közel 300 alfa mérés elemzése arra utal, hogy az eltérés nem véletlenszerű, hanem strukturált, olyan, mint egy mágneses rúd. Az univerzum egyik oldalán látszólag egy erős alfa helyezkedik el, míg a másikon egy gyengébb. "

Ez az eredmény tehát még egy bizonyítékot szolgál arra, hogy a kozmológiai elv, miszerint a világegyetem minden pontja egyforma és nincs megkülönböztetett pont, nem igaz.