szuk.hu

A fog anyagtudományi csodája

Szük Bendegúz L. 2016.07.17.

A fog szerkezeti felépítésének jelentős részét egy keményszövet, az úgynevezett dentin alkotja. Az egyik berlini egyetem munkatársainak híre szerint a dentin maga az anyagtudomány csodája, sokkal jobb anyag, mint bármely szintetikus kitöltőanyag. Még a közzétett hír címében is az szerepel, hogy a dentin anyaga "természetfeletti".
Anyaga nanostruktúrális, vagyis egészen az atomok elrendezésének szintjén van olyan csodálatosan kialakítva, hogy az minden igénybevételnek megfeleljen. A dentin az emberi test egyik legtöbbet bíró anyaga, amely tulajdonság a szerves és szervetlen összetevők kapcsolódásának köszönhető. A tanulmány szerint a szövet 300 MPa nyomást is elvisel, ami 3000-szer nagyobb, mint a légkör nyomása és az épületeknél használt acéléval azonos. Ez az ellenállóképesség közel tizenötször nagyobb, mint a kemény ételek rágásakor tapasztalható nyomás. Ennek következtében igen ritka, hogy egészséges fog eltörjön. A szerkezet különféle szerves és szervetlen összetevőkből áll és sokkal bonyolultabb, mint gondolták volna: nanocsövek, ásványszemcsék és fehérjeszálak hálója határozza meg. A térszerkezet celláinak mérete a külső zománctól indulva befelé folyamatosan csökken, amely egy boltíves szerkezethez hasonlóan még nagyobb erő elviselésére alkalmas. Tehát a fog alapanyagának mind összetevői, mind mikroszkópikus és makroszkópikus szerkezete az emberi mérnöki szerkezeteket is felülmúlja.

A dentin összetett szerkezeti hálója. Kép: Jean-Baptiste Forien, © Charité – Universitätsmedizin Berlin

Irodalom

  1. Dentin nanostructures – a super-natural phenomenon: Why it is superior to any synthetic filling material at making teeth last