Gyilkos csillagösszeomlások megakadályozzák az élet fennmaradását

Szük Bendegúz L. 2014

Gamma-kitörések bizonyos típusú csillagok összeomlásának egyik velejárója. Egy-egy ilyen kitörés általában néhány másodpercig tart, de vannak néhány percesek, ritkán néhány órásak is. A kitörés során nagy energiájú gamma-sugárzás kerül kibocsátásra két ellentétes irányú, néhány fokos nyílásszögű nyalábban (lásd az ábrázoláson). A gamma-sugárzás elektromágneses sugárzás, akár csak a látható fény, a rádióhullámok, vagy a röntgensugárzás, de jóval nagyobb energiájú, az élet számára rendkívül káros, romboló hatású. Egy ilyen kitörés a nyalábok mentén több ezer fényéves távolságban is teljes mértékben elpusztíthatja az életet.

Az elmúlt évtizedben a gamma-kitörések megfigyelésére épített műholdak segítségével egyre bővülő ismeretekkel, adatokkal rendelkezünk erről a jelenségről, így lehetővé vált egy, a világegyetemre kiterjedő statisztikai elemzés a gamma-kitörések előfordulásáról, hatásairól. 2014 őszén két kutató tette közé elemzéseit az egész világegyetemre, galaxisunkra és a Földre vonatkozóan [1]. A következő megállapításokra jutottak:

  • Az elmúlt 500 millió év alatt legalább 50% eséllyel érhette a Földet egy életet elpusztító gamma-sugárzás, 5 milliárd év alatt pedig 90%-nál is nagyobb ennek esélye.
  • Galaxisunk belső területein (4 kiloparszek sugarú körben) 95% eséllyel ér egy bolygót ilyen sugárzás 500 millió év alatt, csak a legkülső (10 kpc-en kívüli) részben esik a valószínűség 50% alá (bolygónk galaxisunk középpontjától 8,5 kpc-re található).
  • a világegyetemet tekintve, a galaxisok csak 10%-ában, kizárólag nagy galaxisok külső peremén létezhet tartósan élet.
  • Élet kizárólag a z<0,5 vöröseltolódással rendelkező galaxisokban képzelhető el, vagyis az evolucionista feltételezések szerint is legfeljebb az elmúlt 5,5 milliárd évben jöhetett létre, mivel korábban a galaxisok kisebbek voltak és gyakoribb volt a gamma-kitörés. Milyen következtetéseket vonhatunk le a fentiekből?
Egyrészt ez az eredmény egy újabb bejegyzést ad mindazon érvek listájához, amelyek egyértelművé teszik, hogy a Föld egy rendkívüli hely a világegyetemben. A hihetetlen méretek és a sok milliárd bolygó mellett is aligha található még egy égitest, amely ilyen kiváló feltételeket biztosítana az élet számára. Nem véletlenül; bolygónk kizárólag gondos tervezés eredményeképpen kerülhetett ide [2]. A gamma-kitörések csak kevés helyen engedik meg az élet fennmaradását a világegyetemben.
Másrészt ez az eredmény megmutatja, hogy valószínűtlen, hogy az élet feltételezett 3,5 milliárd éves keletkezése óta túlélte volna ezt az időt. A másik lehetőség, hogy meglepően szerencsés.

Irodalom:

[1] Tsvi Piran, Raul Jimenez: On the role of GRBs on life extinction in the Universe, arXiv:1409.2506 [astro-ph.HE]
[2] További részletekért tekintse meg Szük Bendegúz L. Hogyan kerül ide ez a bolygó? című előadását a szuk.hu oldalon vagy a "Kiváltságos bolygó" című DVD filmet.