Mennyire előnyös az "előnyös mutáció"?

Szük Bendegúz L.
2004.09.23 v1.1

A biológiai evolúció sarokpontja, hogy létezhetnek-e olyan változások, ami valami új formát hoz létre? Csakis új, komplexebb életformákkal, szervekkel magyarázható az, hogy az első sejtből bonyolultabb élőlények és végül az ember is kialakulhatott. Létre hozhat-e mutációk véletlen sorozata egy új, korábban nem látott szervet, vagy formát, vagy alkalmazkodási megoldást? Enélkül a kérdés nélkül, beláthatjuk, nincs értelme evolúcióról, mint eredetelméletről beszélni! Megfigyelésünk az, hogy egy élőlényben végbemenő bármely (genetikai) változás a génállományba kódolt információ veszteségével jár. Copyright: Szük Bendegúz L.

Természetesen az evolúció hívei azzal érvelnek, hogy már figyeltünk meg olyan változásokat, amelyek előnyösek voltak az egyedek számára és ez arra mutat, hogy igenis a mutáció fejlődést vihet a fajok közé!

Lássuk csak azokat a példákat, amelyeket ennek bizonyítására hivatottak:

Ezekből a példákból is látható, hogy minden genetikai változás információvesztéssel jár. Nem jött létre semmi új, ezek a példák mind azt mutatják, hogy ezek a változások az eredeti információk romlásával jár, pont ahogyan egy véletlen folyamattól várhatjuk. Ez viszont nem vezethet fejlődéshez, komplexitás növekedéshez, így nem magyarázza, hogy az első sejtből hogyan fejlődött tovább az élet. Copyright: Szük Bendegúz L.

Nagyon fontos ezért, hogy helyesen fogalmazzunk: előnyösnek mondható mutációk létrejöhetnek különleges környezeti feltételek mellett, azonban a mutációk nem elégségesek, hogy új, komplexebb információ jöjjön létre. Az információ csak értelmes lénytől származhat!

  1. Raskó István: Genetikai idoutazás - Az emberi populációk eredetének nyomában, Mindentudás Egyeteme, 2004.03.08.
  2. Reinhard Junker: Hogyan kapta csíkjait a zebra? Evangéliumi Kiadó, Budapest 2003.
  3. Carl Wieland: Beetle bloopers, Creation Magazine 19 (3) , June 1997;
  4. Charles Darwin: On the Origin of Species...
  5. Carl Wieland: New eyes for blind cave fish? - A remarkable experiment leads to much evolutionary misinterpretation